Книжка “Іван Франко: Життя і творчість” – це остання наукова праця Арсена Каспрука

ІВАН ФРАНКО

Бондар Микола. “Якщо є світи, то це – поети…”: до сторіччя від дня народження Арсена Каспрука

Слово і Час. 2019 • №4

№4 (700)

КВІТЕНЬ 2019

НАУКОВО-ТЕОРЕТИЧНИЙ ЖУРНАЛ ЗАСНОВАНИЙ У СІЧНІ 1957 р. ВИХОДИТЬ ЩОМІСЯЦЯ

КИЇВ

 Микола Бондар

“ЯКЩО Є СВІТИ, ТО ЦЕ – ПОЕТИ…”:

ДО СТОРІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ АРСЕНА КАСПРУКА

Арсен Каспрук

Остання наукова праця, на обкладинці якої стоїть (уже посмертно) прізвище А. Каспрука – це книжка “Іван Франко: Життя і творчість” (Київ: Наукова думка, 1983). А. Каспрук писав її разом із І. Бассом. Робота була розділена так, що А. Каспруку належало написати першу половину дослідження, його співавторові – другу. Але відбувалося, очевидно, і перехресне читання, оскільки за зміст тексту відповідали обоє, не кажучи й про відповідальність відділу дожовтневої української літератури, на засіданнях якого (авторові цих рядків випало бути їх учасником) обговорювали розділи майбутньої книжки. Нарис і сьогодні (навіть на тлі десятитомника Р. Горака –  Я.  Гнатіва   і тритомника М. Мороза, досліджень життєвого шляху І. Франка) видається цікавою, виваженою працею, позбавленою надмірних ідеологічних акцентацій. Принаймні для тих, хто вміє читати, зі здоровим критицизмом ставлячись до декларування тез, обов’язкових для недавньої доби, та  здатен видобувати   з будь-якої книжки раціональне зерно, ця розвідка може виступати – як на масштаби предмета – стислим (хоча її обсяг понад 450 сторінок) узагальненим пропедевтичним вступом до життєвого шляху (меншою мірою –  і  творчості)   І. Франка.

Фатальним для А. Каспрука 1973 р. датовано один його вірш – вісім рядків (можливо, дещо високостильних, але не позбавлених затамованої емоційності): “Якщо є світи – то це поети, / Інших за життя не знав світів, / Тісно їм в тисках землі планети, / Кожен у безмежжя з них летів. / О, великі і мятежні душі, / Чарівні творці ідей і слів – / Вслід за вами я до сонця рушив / І, як ви, обпалений згорів”. Так лаконічно виповів літературознавець свій пієтет перед таїною поезії, захоплення її творцями – захоплення, що було пронесене крізь усе життя й визначило його драматичні повороти.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Білецький О. До розуміння творчості Я. Щоголева // Білецький О. Зібрання праць: У 5 т. – Т. 2. – Київ: Наук. думка, 1965. – С. 565–578.
  2. Гузар З. Глибини поетового духу // Жовтень – 1967. – №8. – С. 145–147.
  3. Каспрук А. Філософські поеми Івана Франка. – Київ: Наук. думка, 1965. – 190 с.
  4. Ранок. – 1969. – №7. – 24 с.

5 .Особова справа А. А. Каспрука. – 105 арк. // Архів Інституту літератури ім. Т. Г.   Шевченка НАН України.

  1. Меморіальний сайт пам’яті Арсена Каспрука. – URL: https: // arsenkaspruk.wordpress.com.

Отримано 12 березня 2019 р.                                                                    м. Київ

36                                                                                           Слово і Час. 2019 • №4

https://il-journal.com/index.php/journal/issue/view/79/04_2019

Опубліковано у Uncategorized | Теґи: , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар